Wakacje potrafią wyciągnąć z nas ostatni zaoszczędzony przez rok grosz, ale wcale nie musi tak być. Nawet w miejscowościach turystycznych czy przy okazji wycieczek objazdowych możemy starać się szukać tańszych rozwiązań. Nie zawsze jest to łatwe zadanie, bo lubimy sobie rzucać na urlopie kłody pod nogi i wydawać pod wpływem impulsu, ale przy odrobinie samodyscypliny nas portfel nie ucierpi na nim tak mocno, jak co roku.
Unikaj znanych i dużych ośrodków
W uczęszczanych, polecanych i dużych miejscowościach turystycznych zawsze jest drożej. Bez względu na to, jak bardzo się postaramy, cena w restauracji czy hotelu, zwłaszcza w szczycie sezonu nas przerazi. Dlatego, jeśli masz taką możliwość, znacznie lepiej jest wybrać się do mniej znanych, bardziej miasteczkowych albo nawet wiejskich miejsc. Dzięki temu uda Cię się znaleźć cichą i spokojną okolicę idealną na wypoczynek, a do tego ceny niekoniecznie będą przytłaczające. Trzeba jednak pamiętać, że jeśli w mieście jest tylko jedna restauracja, a jej właściciel należy raczej do pazernych, to ceny również mogą być całkiem wysokie.
Nie sugeruj się opiniami z Google
Google to dobry doradca, ale niekoniecznie w sprawach wyboru lokalu na wakacjach. To dlatego, że każdy z użytkowników ma inne pojęcie tego, co jest drogie, a co smaczne. Twoje odczucia mogą być zupełnie inne, szczególnie jeśli szukasz czegoś w sporym mieście. Najlepiej jest samodzielnie sprawdzić wszystkie możliwości. Jeśli na stronie internetowej danej restauracji jest menu i cennik, to porównaj go z twoimi możliwościami. W takich miejscach bardzo rzadko droższe znaczy smaczniejsze, przeważnie ceny kształtuje ilość odwiedzanych lokal osób, a nie jakość podawanych w nim potraw czy napojów.
Kolejka świadczy o wysokich cenach
Tam, gdzie ustawia się spora kolejka, przeważnie jest drogo. Niestety ta zasada sprawdza się w większości typowo wakacyjnych miejscowości. Jeśli w danym miejscu są inne restauracja, to warto się do nich wybrać i sprawdzić, czy naprawdę nie są warte żądanej za dania ceny. To samo tyczy się hoteli czy kawiarni. Przeważnie miejsca, do których wybiera się masa ludzi, są droższe, bo właściciel wie, że może sobie pozwolić na podnoszenie cen, nawet jeśli będą znacznie wyższe od konkurencji, a mniejsze restauracje bez obciążenia mogą okazać się tak samo, a czasami nawet lepiej obsługiwane i smaczniejsze.
Źródło: raciborzinfo.pl